Ms Koningsdam: een kijkje in toekomst van Holland America Line

Ms Koningsdam = een nieuw niveau van innovaties.

Een cruise aan boord van ms Koningsdam van Holland America Line. Ik keek er al een tijdje reikhalzend naar uit. Deze vierdaagse verkenningsreis van Cadiz tot Barcelona was dan ook dé ideale gelegenheid om het gloednieuwe vlaggenschip uitgebreid te ontdekken. Aangezien Koningsdam nog maar net in de vaart is (de officiële doop heeft plaats einde mei 2016) bestonden er voor aanvang van de reis bijna uitsluitend computerbeelden van de verschillende ruimtes aan boord. ‘Dat kan toch niet helemaal hetzelfde zijn’, maakte ik mezelf vooraf de kritische bedenking. Toegegeven, het kan wél. Ongelooflijk hoe ook op dat vlak de technologie in de (cruise)scheepvaart razendsnel evolueert. De restaurants, kajuiten, bars, zelfs tot en met het 270-graden hoge resolutie LED-scherm van het ultramoderne theater World Stage: alles ziet er in het echt exact zo uit als op de digitale beelden.

Ms Koningsdam = een kijkje in de toekomst van Holland America Line

Ik werd telkens aangenaam verrast door de moderne architecturale elementen en het stijlvolle en lichte interieur. Anders dan op de andere schepen van HAL, gooit men het op dit eerste schip uit de Pinnacle-klasse (het zusterschip van ms Koningsdam komt najaar 2018 in de vaart) over een andere boeg wat betreft de inrichting. In alles valt te merken dat de rederij kosten noch moeite heeft gespaard om van dit schip hét paradepaardje uit de vloot te maken. Hoewel de meeste andere schepen een ietwat klassieker interieur hebben, en dat ook erg gewaardeerd wordt door het grootste deel van de klanten, doen ze op een of andere manier toch ook wat ‘ouder’ aan.

Dat heeft ook de rederij zélf goed in de gaten, want de komende 2 jaar worden zo goed als álle schepen aan een zeer grondige renovatie onderworpen. Er wordt maar liefst $300 miljoen geïnvesteerd, waarbij de hoofdzaak ligt op volgende 3 punten: de aanpassing en grondige renovatie van alle suites, het installeren van ‘Music Walk’ op de meeste schepen (waaronder het innovatieve theater World Stage) en een doorgedreven opwaardering van het entertainment aan boord. Dit alles moet ervoor zorgen dat tegen einde 2018 de ganse HAL-vloot een nieuwe uitstraling én een jonger, fris imago krijgt.

 “Ik werd telkens aangenaam verrast door de moderne architecturale elementen en het stijlvolle en lichte interieur”


Ms Koningsdam = focus op persoonlijke beleving

Aan boord van Koningsdam vind je behalve het stijlvolle hoofdrestaurant ‘Dining Room’ maar liefst 7 specialiteitenrestaurants *.

De focus ligt hier duidelijk op het kleinschalige, wat de beleving voor iedereen een stuk persoonlijker maakt.

* Sel de Mer (seafood brasserie), New York Pizza, Tamarind (Aziatische specialiteiten), Canaletto, Dive in (burgers & fast food), Pinnacle Grill (met een vernieuwd en uitgebreider menu) en het Culinary Arts Center, waar wijnen overigens inbegrepen zijn bij de prijs.

Het laatstgenoemde restaurant doet overdag overigens dienst als kookklas. Er recht tegenover vind je een andere innovatieve nieuwigheid: de wijnmakerij ‘Blend’, een actieve wijncursus waarbij je je eigen wijn maakt.

Ook de bars en muzieklounges hebben elk hun eigen karakter. Met name het Lincoln Center Stage verdient een speciale vermelding: klassieke muziek van een werelds topniveau door uitstekende muzikanten. Mag het gerust wat swingender, dan kan je terecht in B.B. King’s Blues Club in de Queens Lounge of Billboard Onboard, een (live) show met de grootste hits uit de muzieklijsten.

De persoonlijke beleving weerspiegelt zich ook in de uitgebreide spa & wellness-faciliteiten. Fitness en (droge) sauna zijn gratis te gebruiken; voor het spa-gedeelte (verschillende stoombaden, massagedouches en mega-whirlpool) betaal je $ 40/dag. Allerlei behandelingen en massages worden uiteraard ook aangeboden.

Koningsdam = goede mix van rust en activiteiten

Voor wie op zoek is naar een bruisend nachtleven aan boord, liefst tot in de late uurtjes, is op ms Koningsdam NIET aan het juiste adres. En hoewel kinderen vast en zeker welkom zijn, is een cruise aan boord van ms Koningsdam niet de meest logische keuze voor de jongsten. Houd hier rekening mee bij het uitkiezen van uw cruisevakantie (dat geldt overigens niet alleen voor ms Koningsdam) ! De meeste avondactiviteiten en entertainment stoppen rond middernacht.

TIP voor cruises vanuit/naar Barcelona ! Eindigt uw cruise in Barcelona maar vertrekt je vlucht pas in de late namiddag of avond? Dan wil je wellicht de stad verkennen zonder met de bagage te hoeven sleuren. Dat kan! Je neemt ofwel een bus of taxi tot in het stadscentrum – het Plaça de Catalunya is de makkelijkste optie, en plaatst daar uw koffers in een van de (goed gecoördineerde en beveiligde) lockers in de straten rondom. Dat is vooral handig als je je koffers nog bij de hand wil hebben voordat je naar de luchthaven vertrekt (bv. om souvenirs of andere aankopen in je koffer te doen). Meer info vind je op deze link: Locker Barcelona.
Heb je je hoofdbagage niet meer nodig, dan kan je meteen na ontscheping in de cruise-haven gebruik maken van de diensten van Bags&Go: zij zorgen ervoor dat je bagage rechtstreeks naar de luchthaven gaat zodat je rustig kan genieten van een dagje Barcelona; meer over deze service lees je hier. Vanop de Plaça de Catalunya of Pl. España neem je (elke 5 minuten) voor € 5,90 de aerobus naar de luchthaven.

Tom
ATC Cruises
Meer verslagen: